Thema 2: Gegevensverstrekking in een veranderd inburgeringsstelsel
Op 18 mei 2022 vond het webinar ‘gegevensverstrekking in een veranderd inburgeringsstelsel’ plaats. Dit werd georganiseerd door Blik op Werk, in samenwerking met de VNG, Divosa, DUO en SZW. Het doel was om een uitgebreid overzicht te creëren omtrent de gegevensverstrekking van taalscholen aan Blik op Werk, DUO en gemeenten. Het hanteren van (privacy)regelgeving onder twee verschillende stelsels, gecombineerd met het feit dat Keurmerkhouders inburgeringstrajecten aanbieden aan verschillende categorieën cursisten, maakt het een complexe situatie. Welke gegevens moeten bijvoorbeeld worden aangeleverd voor statushouders die vallen onder de Wi2013 of Wi2021? En hoe zit het met gezinsmigranten? Door ervaringen te delen en met elkaar in gesprek te gaan, konden Keurmerkhouders inzicht verkrijgen in de verschillende informatiestromen en de manieren om daarmee om te gaan.
Het webinar bestond uit twee onderdelen. Tijdens het eerste deel werd er een visual besproken die inzichtelijk maakt welke gegevens aan welke instantie verstrekt moeten worden. De visual kunt u via deze link vinden. Men was blij met een goed leesbaar, overzichtelijk schema. De wens is echter wel dat dit een dynamisch document wordt, waarin updates worden meegenomen. Er is behoefte aan één plek waar alle up to date informatie staat. Blik op Werk onderzoekt de mogelijkheid hiertoe. In het tweede deel gingen Keurmerkhouders in gesprek met Blik op Werk en de ketenpartners. Aan virtuele gesprekstafels werden verschillende onderwerpen behandeld, waarbij Keurmerkhouders hun vragen konden stellen aan experts. De onderwerpen waren (1) Aanleverdocument deelgenomen uren van DUO, (2) (On)geoorloofd verzuim, (3) Digitale systemen (best practices) en (4) Resultaatgegevens Blik op Werk.
Bij de gesprekstafels kwamen verschillende vragen aan bod. Deze zijn terug te lezen op de veelgestelde vragen pagina. Het ging bijvoorbeeld over de frequentie waarmee het aanleverdocument door DUO wordt verstuurd en de situaties waarvan deze frequentie afhankelijk is. Ook werd er gesproken over wanneer je welk verzuim meldt en voor wie dit gedaan moet worden. Er werd aangegeven dat verzuim veelal pas een probleem wordt wanneer iemand er met de pet naar gooit en stelselmatig afwezig is. Als iemand altijd aanwezig is maar één keer verzuimt, dan is het aan te raden daar pragmatisch naar te kijken en er een oplossing voor te bieden. Verder werd er gesproken over de verschillende digitale systemen die Keurmerkhouders gebruiken. Een aantal taalscholen ontwikkelt zelf een systeem, andere werken met een Excel-document en weer andere maken gebruik van leerlingvolgsystemen. Vaak sluiten deze systemen niet goed aan bij de specifieke wensen van taalscholen. Zo is het wenselijk dat het systeem gemakkelijk de gegevens die verschillende instanties vragen kan uitdraaien en dat wijzigingen die, bijvoorbeeld, in de Handleiding worden doorgevoerd ook worden doorgevoerd in het systeem. Bij de laatste gesprekstafel werden de resultaatgegevens van Blik op Werk behandeld. Er werden veel vragen gesteld, bijvoorbeeld of resultaatgegevens van de oude en nieuwe Wet bij elkaar of apart aangeleverd moeten worden.
De antwoorden op bovenstaande vragen, en op andere vragen die tijdens het webinar aan bod kwamen, zijn uitgewerkt en terug te vinden op de veelgestelde vragen pagina. Uiteraard kunt u voor vragen ook altijd contact met ons opnemen via dienstverlener@blikopwerk.nl of 030 291 60 25. De Servicedesk is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar tussen 09.00 en 17.00 uur. Zij helpen u graag verder op weg!