Beste Keurmerkhouder,
 
In de begeleidende mail bij het uitsturen van de Handleiding 2022 (van 1 november jl.) hebben wij aangegeven dat de onderwerpen ‘tevredenheid van gemeenten’ en ‘de slagingspercentages van de B1-route’ nog niet zijn ingevuld in de Handleiding. In deze mail treft u hierover meer informatie, daarnaast hebben we aandacht voor andere thema’s die voor u van belang kunnen zijn. 
 
Tevredenheid
De gemeente is een belangrijke nieuwe partij in het nieuwe inburgeringsstelsel. We zijn ons ervan bewust dat een veranderende rol van de gemeente onbedoeld invloed zou kunnen hebben op het tevredenheidscijfer. Wij gaan daarom op korte termijn in gesprek met Panteia en vertegenwoordigers van de taalaanbieders. Insteek van dit gesprek is om te waarborgen dat de uitkomst van de tevredenheidsenquête een goede representatie blijft geven van de cursist tevredenheid over de taalschool en daarmee beïnvloedbaar is door de taalschool.
 
We zijn ons ook bewust van de wens van gemeenten en (Aspirant-)Keurmerkhouders om de tevredenheid van gemeenten mee te nemen in een norm. Wij delen deze wens en gaan dit voorjaar met betrokken partijen in gesprek om te onderzoeken of en hoe hieraan invulling kan worden gegeven.
 
Slagingspercentages B1-route
Blik op Werk verzorgt vanaf 1 januari 2022 het toezicht voor de B1-route en de Z-route. In de Z-route worden geen examens afgelegd en daarom is in de Handleiding 2022 ook geen norm opgenomen voor de Z-route ten aanzien van slagingspercentages. In de B1-route worden wel examens afgelegd. In beginsel op B1-niveau, maar het kan ook op een ander niveau zijn. Ten tijde van publicatie van de Handleiding 2022 is de norm slagingspercentages B1-route nog niet vastgesteld. De nadere uitwerking van slagingspercentages en de normering hiervan vraagt meer tijd dan verwacht. Wij zetten de komende weken in op een zorgvuldige dialoog met alle betrokken partijen met als doel om tot een eenduidige berekeningswijze van de slagingspercentages en bijbehorende normering te komen. We hebben in dit proces aandacht voor vraagstukken als switchen van leerroute, wisselen van taalschool en afschalen binnen de leerroute. Het ligt niet voor de hand dat in het voorjaar van 2022 al (substantiële aantallen) cursisten examens zullen doen onder de nieuwe wet. Daarom streven we naar publicatie van de nieuwe norm rond de zomer van 2022. 
 
Groepsgrootte in de Z-route
In de Handleiding 2022 hanteren we een groepsgrootte van maximaal 12 cursisten. Vanuit taalscholen hebben we de vraag gekregen waarom hierbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen cursisten die nog niet zijn gealfabetiseerd en cursisten die dit wel zijn. Wij bespreken deze vraag met het ministerie van SZW en zullen u informeren zodra we meer weten.
 
Eisen aanwezigheidsregistratie 
In versie 2 van de Handleiding 2021 zijn de eisen ten aanzien van de aanwezigheidsregistratie aangepast. Deze eisen blijken niet voor alle Keurmerkhouders werkbaar en haalbaar in verband met het door hen gebruikte technische systeem. Op dit moment onderzoekt Blik op Werk of het mogelijk is om andere systemen te gedogen/goed te keuren. Ten tijde van publicatie van de Handleiding 2022 was dit onderzoek nog gaande, daarom is ervoor gekozen om dit onderwerp nog niet op te nemen en is de eis nog niet aangepast. We zullen over dit onderwerp op korte termijn meer duidelijkheid geven. 

64 uur ONA-verklaringen en slagingspercentage
Met de inwerkingtreding van Handleiding 2020.2 heeft zowel in de Handleiding als in de Keurmerk-applicatie een belangrijke wijziging plaatsgevonden inzake de ONA-examens en het slagingspercentage. Blik op Werk heeft sinds deze wijziging signalen ontvangen dat auditoren op diverse wijzen invulling geven aan de wijze van berekening/invullen van de gegevens die leiden tot het slagingspercentage. Wij hebben dit onderzocht en bij verschillende auditoren navraag gedaan over het reproduceren van ingevoerde aantallen inzake ONA in de Keurmerk-applicatie. Hieruit komt naar voren dat er geen scholen benadeeld zijn door het al dan niet correct meenemen en/of toetsen van de ONA-examens in de slagingspercentages. Wij kunnen ons wel voorstellen dat er wat verwarring is ontstaan. Gedurende een korte periode was er namelijk sprake van een overlap en werden zowel (re)audits uitgevoerd die vielen onder het toetsingskader van Handleiding 2020 (versie 1) als audits die vielen onder de Handleiding 2020.2. Dit is echter geen verschil in interpretatie maar een praktisch gevolg van het uitvloeien van het ene toetsingskader (Handleiding versie 1) en de invoering van het volgende toetsingskader (Handleiding 2020.2). 

Blik op Werk ziet graag een uniforme werkwijze en heeft daarom de auditoren voor de volledigheid de werkwijze nog een keer toegestuurd. We zullen ook aandacht aan dit onderwerp besteden tijdens de jaarlijkse harmonisatie bijeenkomst voor auditoren.

Heeft u toch het idee dat het bij u niet goed is gegaan en u hierdoor benadeeld bent? Neem contact met ons op, dan kunnen wij samen met u nagaan hoe het precies zit.

Aanbesteding
Mocht u voorafgaand aan het publiceren van de Handleiding 2022 een opdracht gegund hebben gekregen dan wel een aanbesteding gewonnen hebben, waarin verplichtingen aan u worden opgelegd die in strijd zijn met of niet in overeenstemming zijn met een norm of meerdere normen uit de Handleiding 2022, dan bent u verplicht om dit zo spoedig mogelijk schriftelijk te melden bij Blik op Werk via dienstverlener@blikopwerk.nl
 
Meer informatie

De inwerkingtreding van de Wet inburgering 2021 heeft direct gevolgen voor uw onderneming, ook als u alleen les geeft aan cursisten die nog onder de Wet inburgering 2013 vallen. Wij zullen u daarom regelmatig informeren over deze gevolgen. Daarnaast raden wij u aan om de Handleiding 2022 zorgvuldig door te nemen. 
 
Voor vragen neemt u contact op met de Servicedesk van Blik op Werk via dienstverlener@blikopwerk.nl of 030 291 60 25. Vanwege mogelijke drukte kan het zijn dat onze responstijd langer is dan u van ons gewend bent.